Mamy jesień, a ta pora roku zawsze kojarzyła mi się z konfiturami. Lubie gotować. Postanowiłam więc w tym roku podzielić się swoją pasją ze swoimi uczniami. W naszej klasie nie jadamy słodyczy. Chciałam więc zaproponować dzieciom przygotowanie konfitury, która będzie zdrowa, ale jednocześnie będzie przypominała im coś, co większość dzieci uwielbia - nutellę.
Od dłuższego czasu korzystam z przepisów Smakoterapii Znalazłam tam przepis na Czekośliwkę. Miało być zdrowo, więc zamiast czekolady lub kakao dodamy karob i miód.
Zanim przystąpiliśmy do pracy, na zajęciach komputerowych wyszukiwaliśmy informacji na temat właściwości podstawowych składników czekośliwki - śliwki, miodu i karobu.
Dzieci będą wykonywały mapę myśli o zdrowotnych właściwościach tych składników.
Dzieci będą wykonywały mapę myśli o zdrowotnych właściwościach tych składników.
Dziś pierwszy dzień. Pracowaliśmy w 4 grupach. Umyliśmy śliwki, zważyliśmy czy jest odpowiednia ilość, pokroiliśmy, zmiksowaliśmy, a następnie wstawiliśmy na kuchenkę. Przez 30 minut podgrzewaliśmy, cały czas mieszając.
I tak przez kolejne 2 dni.
I tak przez kolejne 2 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz