wtorek, 3 listopada 2015

Czekośliwka

Mamy jesień, a ta pora roku zawsze kojarzyła mi się z konfiturami. Lubie gotować. Postanowiłam więc  w tym roku podzielić się swoją pasją ze swoimi uczniami. W naszej klasie nie jadamy słodyczy. Chciałam więc zaproponować dzieciom przygotowanie konfitury, która będzie zdrowa, ale jednocześnie będzie przypominała im coś, co większość dzieci uwielbia - nutellę.   
Od dłuższego czasu korzystam z przepisów Smakoterapii Znalazłam tam przepis na Czekośliwkę. Miało być zdrowo, więc zamiast czekolady lub kakao dodamy karob i miód.
Zanim przystąpiliśmy do pracy, na zajęciach komputerowych wyszukiwaliśmy informacji na temat właściwości podstawowych składników czekośliwki - śliwki, miodu i karobu.
Dzieci będą wykonywały mapę myśli o zdrowotnych właściwościach tych składników. 

Dziś pierwszy dzień. Pracowaliśmy w 4 grupach. Umyliśmy śliwki,  zważyliśmy czy jest odpowiednia ilość,  pokroiliśmy, zmiksowaliśmy, a następnie wstawiliśmy na kuchenkę.  Przez 30 minut podgrzewaliśmy, cały czas mieszając.
I tak przez kolejne 2 dni. 
Wykonaliśmy okładkę do książeczki, w której będziemy opisywać wszystko to co robimy.

Galeria zdjęć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz